Google NS(Pl)A(y) services nl

Door kidde op zondag 27 september 2015 12:00 - Reacties (22)
Categorieën: Android, Google Play Services, Politiek Incorrect, Privacy, Rant mode = 1, Tracking, Views: 4.563

Google is erger dan ik dacht. Dat ze me volgen, oké, niets is gratis zegt iedereen. Mijn where-abouts is hun doekoe. Maar de mate waarin ze me stalken heeft me afgelopen week verrast; een normale husi-tuin-en-keuken stalkert zou hier zeker een omgevingsverbod voor krijgen.


Zoals laatst geblogd, heb ik een Chinese smartkrak. Een Nubia™ , het B-merk van ZTE . Weinig soeps dus. Kwalitatief uitermate teleurstellend en updates ho maar.

Android™ 4.2 is inmiddels beveiligngsgaten-technisch sponziger dan een door UV en gammastralen bros geworden plastic vergiet van de Action. Als goede tweaker ® heb ik hem toch geupdatet, jaja, heb er Cyanogenmod 12.1 op geplempt. Ziezo, toch net wat gaatjes van het vergiet dichtgepropt met drab. Voelt beter.

CM werkt niet fantastisch, want onnoficiële versie. Beetje "keverig", of, voor de Fransen onder ons, "buggy". Maar er zit wel Privacy-Guard® op. Kan je "per app" instellen welke poep apps wel en niet mogen uithalen. Mag een app wel of niet toegang tot je locatie? Kan je aan- of uitvinken, of "always ask" zeggen.

Hartstikke leuk. Mijn browser heeft er wat mij betreft niets mee nodig waar ik ben, Google Maps hoeft niet mijn SMS-verkeer te lezen. Vind ik beter zo. En, ja, vooruit, Google maps mag weten waar ik ben.

Dat werkte niet helemaal, locatie op Google maps zat er altijd tweehonderd Hummer-lengtes naast. Best onhandig.

Dus, 2e apje gedownload, zo'n GPS-status app. Super handig. En wat blijkt: De GPS-Status app weet tot op 13 meter nauwkeurig waar ik ben, hoe hoog ik ben, hoe snel ik ga, kompas-richting, alles! Wat de fax! En Google maps™ weet dat niet. Stelletje klootvieaulen bij Google, kennelijk "the Hof"™ in dienst genomen of zo.

Uitzoeken hoe dat komt, wat blijkt, je moet ook Google Play Services™ en Google Play Store™ toegang geven om je te achterna-labradorren. Dan pas belieft het die vieze Google Maps® fatsoenlijk mij op te sporen! Aha, dus Google Play Services is de moderne reïncarnatie van "svchost.exe". Een blackbox-proxy sudo-god die alle rechten heeft, mag doen en laten wat 'ie wil. Lekker puh :P Alle andere programma's kunnen hun niet-daglicht-verdragende activiteiten daardoorheen tunnelen. Een beetje digi-Mexicaanse-smokkeltunnel 2.0 - maar dan zonder het poeder.

Helemaal te gek. Zie je normaal niet in Privacy-Guard, moet je eerst systeem apps aanzetten. Oké dan, doen we - want zo zijn we - en we gaan het extra-speciaal voor tweakblogs na-controleren.

Conclusie, in amper 2 maanden tijd heeft Google NS (Pl)a(y) Services:
• 43 000x mijn locatie opgevraagd
• 490x mijn MMS gelezen, terwijs ik nooit MMS (!), dus gefeliciteerd Google,
• 1800x mijn SMS-database gelezen, vaker dan het opgeslagen aantal SMS-berichten zelf,
• 20 000x mijn telefoon wakker gehouden - vandaar dat een Android-batterij die neervallende kneus-konijntjes zijn en een iPhone / Lumia/Zwarte-bes-iets de stoere Duracell-konijnen.


Echt superbedankt Google! Gefeliciteerd, gemiddeld meer dan 500 keer per dag mijn locatie opvraagd. Jullie weten officieel nu beter waar ik ben dan ik zelf! Handig als ik dement wordt.

Fijn dat jullie een "open" besturingssysteem hebben omgebouwd tot massa-surveillance tool, en mijn smartkrak tot broekzak-spionagebox. Fijn dat Google Communication HeadQuarters (GHCQ) optreedt als Karma-Politie. George Orwell is trots dat jullie Think Police hebben omgenaamd tot "Play Services" jongens. Amit Patel / Paul Buchheit - bedenkers van "Don't be evil" - oefenen nu al pirouettes voor soepel kunnen omdraaien later in hun graf.

Jammer zeg. Google Maps is precies wat ik nodig heb, waar ik van houd, en jullie maken er ontiechelijk misbruik van. Ik ga nu onderzoeken of ik mijn Google Play Services kan Shift-Deleten en mijn smartkrak toch zo bruikbaar mogelijk houden. Mijn volgende telefoon wordt hopelijk eentje met Linux en zonder Google gesloten software / eenrichtings-ecosysteem braaksel. Mijn overstap naar Triodos-bank (omdat alle grote banken net zo k*t zijn als Google, maar dan ook nog met "ons" belastinggeld hun bonussen in stand houden) leert me dat je gebruikservaring erop achteruitholt, maar je slaapt wel beter.

God verhoedde het, misschien ga ik als liefhebber van open meuk zelfs wel met Microsoft-producten als Bing aan de slag, sowieso OpenStreetmaps op de smartkrak verder onderzoeken. Dus, tips voor OSR-clients op Android welkom na de breek. In ieder geval hebben jullie bij Google mij tegengemaakt op Google Maps, het Google product dat ik het hoogste waardeerde. GMail heb ik al nooit willen gebruiken, ik baal als een stekker dat een zoekopdracht in de Android stock-browser mij naar de Google App (en dus uit de browser!) rukt.

Ga zo door Google! Jullie doen jullie naam (Gogol) eer aan. Op naar de 10^100 gelogde locatie-gegevens!

Volgende: Kleine computerzaken (moeten) verzekeringstussenkantoren achterna 10-'15 Kleine computerzaken (moeten) verzekeringstussenkantoren achterna
Volgende: Flashing cyanogenmod for dummies: Avoid (un)common problems 09-'15 Flashing cyanogenmod for dummies: Avoid (un)common problems

Reacties


Door Tweakers user Jeroenneman, zondag 27 september 2015 12:13

Wat een onzin blog.

Google houdt bij waar je bent, omdat ze dat gebruiken voor onder meer Google Now.
Je betrekt er allemaal zaken bij die nergens op slaan, taalgebruik wat nergens op slaat (smartkrak?) en het lijkt alsof je een pilletje voor drukte nodig hebt.

Door Tweakers user kidde, zondag 27 september 2015 12:18

Dat lijkt me het idee van een blog, het hoeft niet journalistiek te zijn of alle lezers zoals u te zinnen. Vind u het niks, jammer dan.

Door Tweakers user Soldaatje, zondag 27 september 2015 12:19

Je kan je afvragen of het wat uitmaakt of de app zelf of via Play Services de locatie 43.000 keer ophaalt, dat maakt dan ook weinig uit, de info krijgt Google toch wel.
Maar je krijgt er wel een hoop handigheid voor terug, Google's producten zijn best ok.
Maar als je dat niet wil, dan inderdaad geen Google en in plaats daarvan OSM+ met AOSP.

Door Tweakers user 461943, zondag 27 september 2015 12:42

Dit is toch niets nieuws? Overigens plemp ik die permissies lekker dicht en kan alleen Here Maps mijn locatie opvragen- wanneer ik de app aan zet. Je moet dan wel bereid zijn om wat functionaliteit te missen. Misschien kan je ook eens gaan kijken naar een ROM zonder Play Services. MIUI bijvoorbeeld.

Door Tweakers user kidde, zondag 27 september 2015 12:58

dbhuis schreef op zondag 27 september 2015 @ 12:42:
Dit is toch niets nieuws? ... Misschien kan je ook eens gaan kijken naar een ROM zonder Play Services. MIUI bijvoorbeeld.
Bedankt voor het advies! Nee, het is inderdaad niets nieuws, dat ben ik met u eens. Dat is bij mij ook het probleem denk ik: De overheveling van "open" Android-delen naar "gesloten" Google-services en het opvoeren van hoeveel gegevens over mij verzameld en met elkaar verboden worden, gaat heel geleidelijk.

Als ik morgen bij wijze van spreken 30% op mijn aandelen verlies, ben ik in paniek, onderzoek ik het en onderneem ik waarschijnlijk actie. Mogelijk besluit ik de desetreffende aandelen nooit meer te kopen, te verbannen uit mijn leven. Verlies ik een jaar lang dagelijks 0,1%, kan ik mezelf voorhouden dat het "allemaal wel meevalt", want het is niets nieuws.

Door Tweakers user sfranken, zondag 27 september 2015 14:45

*kuch kuch* Android draait op de Linux kernel, dus je draait al Linux.

(offtopic: het is sowieso. Meest fout gespelde woord, ooit)

Door Tweakers user sypie, zondag 27 september 2015 15:34

Wat je schetst over de batterijduur: ja, al deze updates die gedaan worden, alle pollen die gehouden worden en alle bits die doorgestuurd moeten worden houden je telefoon wakker en daardoor wordt je batterij leeggeslurpt. Als Android daar eens verandering in zou kunnen brengen dan hebben ze 80% van de smartphone-eigenaren meteen tevreden.

Door Tweakers user kidde, zondag 27 september 2015 20:36

sfranken schreef op zondag 27 september 2015 @ 14:45:
*kuch kuch* Android draait op de Linux kernel, dus je draait al Linux.

(offtopic: het is sowieso. Meest fout gespelde woord, ooit)
Allicht draai ik al Linux, probleem hier geschetst is natuurlijk dat er weinig gebruiksvriendelijke volwassen Linux-gebaseerde besturingssystemen zijn. Hopelijk lukt het me een mobiel besturingssysteem te vinden, zonder al te veel "tracking" dat op een "open kernel" draait. Dus hopelijk is het niet zo, dat er alleen "enigszins privacy-vriendelijke" telefoons zijn op QNX, Windows of iOS-kernel.

Door Tweakers user unglaublich, zondag 27 september 2015 23:07

Jeroenneman schreef op zondag 27 september 2015 @ 12:13:
Wat een onzin blog.

Google houdt bij waar je bent, omdat ze dat gebruiken voor onder meer Google Now.
Je betrekt er allemaal zaken bij die nergens op slaan, taalgebruik wat nergens op slaat (smartkrak?) en het lijkt alsof je een pilletje voor drukte nodig hebt.
Ik vind het heerlijk om te lezen. Het taalgebruik is treffend voor een koffiecorner van een vaag software bedrijfje in Oost-Europa. Ik kan er van genieten. Dit komt bij poëzie in de buurt.

Smartkrak, dat is ronduit komisch.

Beste Jeroenneman, het maakt me echt niet uit wat je leuk vindt en wat niet. Neem in het vervolg niet de moeite om te azijnpissen op een blog dat je toch niet aanstaat. :>

Door Tweakers user OB1, maandag 28 september 2015 09:08

Jij bent zeker zo'n Apple pijpboy geworden..

Door Tweakers user Jeroenneman, maandag 28 september 2015 09:09

unglaublich schreef op zondag 27 september 2015 @ 23:07:
[...]


Ik vind het heerlijk om te lezen. Het taalgebruik is treffend voor een koffiecorner van een vaag software bedrijfje in Oost-Europa. Ik kan er van genieten. Dit komt bij poëzie in de buurt.

Smartkrak, dat is ronduit komisch.

Beste Jeroenneman, het maakt me echt niet uit wat je leuk vindt en wat niet. Neem in het vervolg niet de moeite om te azijnpissen op een blog dat je toch niet aanstaat. :>
Ach natuurlijk, want in de reacties mag je alleen maar lovend zijn en is kritiek niet toegestaan.

Jij zegt dat je het leuk vind, ik zeg het andersom. Kan ik niet begonnen zijn met lezen en dan achteraf denken: " wat heb ik nu weer gelezen"?

Als je geen kritiek wil, moet je reacties niet aanzetten. ( of als dictator gaan moderaten, maar of dat het beter maakt...)

Door Tweakers user Zenety, maandag 28 september 2015 09:13

Mijn overstap naar Triodos-bank (omdat alle grote banken net zo k*t zijn als Google, maar dan ook nog met "ons" belastinggeld hun bonussen in stand houden) leert me dat je gebruikservaring erop achteruitholt, maar je slaapt wel beter.
Wauw, even je aluhoedje goed opzetten he. Dat jij ergens anders zit gaat echt werkelijk niks veranderen. Laat staan dat jij er in jouw leven nog iets van gaat merken.
God verhoedde het, misschien ga ik als liefhebber van open meuk zelfs wel met Microsoft-producten als Bing aan de slag
Uhm, hier ben je echt totaal niet beter af. Microsoft slaat exact dezelfde weg in als Google. Zoveel mogelijke statistieken om te kunnen verkopen.

Wel leuk hoe mensen altijd kunnen klagen over de Android telefoons en de batterijduur. Koop voor de verandering is eens een telefoon die gelijk staat aan waar je ze mee vergelijkt.
Ik heb altijd high-end android telefoons gehad en heb echt nog nooit last van batterij duur gehad. Jammer van Tweakers opslag dit blog.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 september 2015 09:14]


Door Tweakers user mendel129, maandag 28 september 2015 10:24

Nice! :+
Hoe vraag je die statistieken op? Is dat via Privacy-Guard?

Door Tweakers user kidde, maandag 28 september 2015 11:15

OB1 schreef op maandag 28 september 2015 @ 09:08:
Jij bent zeker zo'n Apple pijpboy geworden..
Verwar uw eigen (sexuele?) voorkeuren alstublieft niet met die van mij, ik heb ronduit een rothekel aan dat rotbedrijf, als ik daarover moet beginnen wordt het pas echt vloeken en stomen.

Door Tweakers user kidde, maandag 28 september 2015 11:17

Jeroenneman schreef op maandag 28 september 2015 @ 09:09:
[...]Kan ik niet begonnen zijn met lezen en dan achteraf denken: " wat heb ik nu weer gelezen"?
Ja, dat kan, en lof voor u dat u het toch kennelijk heeft volgehouden, en excuses voor uw verspilde kostbare minuten. Volgende keer zal ik weer iets politieks correct in braaf Nederlands typen. Misschien een contemplatie en theoretische achtergronden van het op het op de juiste manier opspannen van fietsspaken, is dat meer uw ding?

Door Tweakers user 278119, maandag 28 september 2015 11:25

Geweldige blog! Ik hou wel van dit soort blogs die toch iets serieus aanstippen, leest ook gewoon lekker weg.

You've just earned yourself a bookmark! :)

Door Tweakers user kidde, maandag 28 september 2015 11:28

Zenety schreef op maandag 28 september 2015 @ 09:13:
[...]
Wauw, even je aluhoedje goed opzetten he. Dat jij ergens anders zit gaat echt werkelijk niks veranderen. Laat staan dat jij er in jouw leven nog iets van gaat merken.
Ja, dat verandert zeker wel iets; défaitisten die denken dat het niets uitmaakt, die houden juist de landmijnenindustrie, bonus-graaicultuur en vervuilende industrieën in stand.

Als
• iedereen morgen hun geld weg zou halen bij ING, ABN Amro, Rabobank en SNS en die banken zouden omflikkeren zoals DSB, Kaupting en Lehman bro's en
Libor fraudeursdieven werkzaam bij banken net zoals winkeldieven vaker in de cel werden geflikkerd zoals Bernie Madoff,
dan was het overmorgen gedaan met dat graaien en zichzelf verrijken met ons belastinggeld. En belangrijker, verrijken met gokken met ons loon / spaargeld als gok-onderpand.* Omdat DSB niet gered is, zijn we godzijdank van al die "Leen van Frisia"-kutzooi af waar mensen tot over hun oren in de schulden worden gestoken en vervolgens woekkerrentes betalen. Goldman Sachs maakte ooit precies zoveel winst als ze ontvingen uit staatssteun, is dat niet erg toevallig?

Beter aluhoedje dan bakkes 30 cm ondersteboven in het zand en roepen dat het voor u toch niks uitmaakt of de zon schijnt of dat het nacht is. Hoewel het natuurlijk wel lekker slaapt als het altijd donker is.

*Dwz, Raboank-klanten hun geld in het nuts-gedeelte wordt als onderpand gebruikt voor Rabo's vastgoed-gokbank FGH die in 2011 €19 miljard op de vastgoedbalans had, afkomstig uit hetzelfde bouwfonds waaraan SNS failliet ging. Ooit is gevraagd of Rabobank het spaargeld van Nederlandse burgers niet wilde afsplitsen van hun gok-activiteiten, antwoord was nee, want dan zouden de risicovolle gok-gedeelten die fusies, aandelen en vastgoed doen omflikkeren.

[Reactie gewijzigd op maandag 28 september 2015 11:42]


Door Tweakers user kidde, maandag 28 september 2015 11:37

mendel129 schreef op maandag 28 september 2015 @ 10:24:
Nice! :+
Hoe vraag je die statistieken op? Is dat via Privacy-Guard?
Ja, ga naar Privacy Guald, zet "Systeem apps" aan, lang drukken op Google Play services en je ziet de instellingen, met daarbij vermeld hoe vaak welke toegang is ingewilligd / geweigerd.

Door Tweakers user OB1, maandag 28 september 2015 11:53

kidde schreef op maandag 28 september 2015 @ 11:15:
[...]


Verwar uw eigen (sexuele?) voorkeuren alstublieft niet met die van mij, ik heb ronduit een rothekel aan dat rotbedrijf, als ik daarover moet beginnen wordt het pas echt vloeken en stomen.
Had ik het toch fout :+

Door Tweakers user Rifleshader, maandag 28 september 2015 22:37

*Grijpt naar de popcorn*

Heerlijk om dit blog te lezen, verklaart voor mij nogmaals waarom ik maar naar BB over moet gaan stappen om die privacy graaiende bedrijven te mijden (BB is ook niet heilig, maar iig een grote verbetering ten opzichte van Google/Apple/Microsoft).

Nu vandaag net gelezen te hebben dat de Blackphone 2 ook Google Services gaat draaien weet je dat die telefoon ook niks meer is dan marketingpraat (wat bij de eerste eigenlijk ook al zo was).

Daarbij vind ik dit taalgebruik juist heerlijk, hier zijn blogs voor om lekker ongegeneerd je mening naar buiten toe te brengen. Toch zitten hier wel degelijk feiten in en vind ik het maar raar dat iedereen het 'verbeteringen van de Google services noemt', ik gebruik niks van Google als dat niet hoeft, alleen de play store omdat ik daar niet omheen kan en Google maps omdat dit de enige mapdienst is waar je zo makkelijk alles kan vinden.

Door Tweakers user Spekkie88, maandag 28 september 2015 23:18

Rifleshader schreef op maandag 28 september 2015 @ 22:37:
*Grijpt naar de popcorn*

Heerlijk om dit blog te lezen, verklaart voor mij nogmaals waarom ik maar naar BB over moet gaan stappen om die privacy graaiende bedrijven te mijden (BB is ook niet heilig, maar iig een grote verbetering ten opzichte van Google/Apple/Microsoft).

Nu vandaag net gelezen te hebben dat de Blackphone 2 ook Google Services gaat draaien weet je dat die telefoon ook niks meer is dan marketingpraat (wat bij de eerste eigenlijk ook al zo was).

Daarbij vind ik dit taalgebruik juist heerlijk, hier zijn blogs voor om lekker ongegeneerd je mening naar buiten toe te brengen. Toch zitten hier wel degelijk feiten in en vind ik het maar raar dat iedereen het 'verbeteringen van de Google services noemt', ik gebruik niks van Google als dat niet hoeft, alleen de play store omdat ik daar niet omheen kan en Google maps omdat dit de enige mapdienst is waar je zo makkelijk alles kan vinden.
Ondanks dat ik altijd vervend fan was van google maps en het gebrek aan noodzaak voor invoeren van adressen, moet ik toegeven dat ik aangenaam verrast ben door Here (drive) bij de overstap naar Windows Phone. Ondanks dat het minder locaties kent dag maps, is voor lang niet alles een adres nodig en daarnaast heeft het ook de mogelijkheid compleet online of offline te navigeren (en alles ertussen), wat mij een zeer aangenaam heeft verrast.

Verder een erg leuke blog en ik schrok behoorlijk van de aantallen die play services op z'n naam heeft staan...

Door Tweakers user snsgn, dinsdag 29 september 2015 12:43

Hi kidde,

Inmiddels ben ik een zeer tevreden gebruiker van een Oneplus One met CM12.1 zonder Google apps geïnstalleerd. Dus ook geen play services.
Eigenlijk mis ik helemaal niks. Behalve dat Google mij met rust laat.
Ik zag inderdaad, toen ik nog op CM11 zat in de privacy guard dat Google achterlijk vaak dingen opvroeg. Nu zonder google download ik af en toe een .apk los en verder gebruik ik zo'n 8 apps uit FDroid, een opensource market, werk perfect. Hij houd m'n Telegram, Firefox, Adblock bijvoorbeeld up to date.

Zeer aan te raden al met al. :)

- Ruben

Reageren is niet meer mogelijk