Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Smartphone display zelf vervangen: Tips nl

Door kidde op woensdag 16 oktober 2019 09:12 - Reacties (16)
Categorieën: Display, Dummies, Gratis advies, Instructions, John Williams, Smartphone, Views: 16.182

Inleiding
Inmiddels heb ik van 1 featurephone en van 3 smartfoons 'met wisselend succes' een display weten te vervangen. Bij 1 helaas totaal mislukt (damn you, Xaomi!!!). Wel superleerzaam!

Graag deel ik wat tips met jullie, zodat jullie niet dezelfde domme fouten maken als ik. Als je zelf niets gaat vervangen maar gewoon op leedvermaak uit bent: Zeker de moeite waard om nog even door te lezen ;)

Leestijd: ~11 minuten


https://tweakers.net/ext/f/u8ua7Cvqjgsc91DtNrYdY3Fq/full.jpg?nohitcount=1
Ziet uw beeldscherm er ook zo uit? Dan is dit artikel niet voor u. Dit is namelijk een screensaver.


Doelgroep
Voor wie is dit blog bedoeld:
  • Mensen die voor het eerst hun smartphone-display zelf willen vervangen,
  • Mensen die het al een paar keer gedaan hebben: Zij zullen 90% zelf al weten, maar misschien zit er nog 1 of 2 nuttige tips tussen. Wat u al weet snel overslaan dus.
Voor wie is dit blog niet zo bedoeld:
  • Profs die dit dagelijks doen, mensen die het al prima kunnen.
Wie moeten vooral niet reageren:
  • John Williams
  • Azijnplassers die iedere stap beter weten, of dit popcornproza-blog 'niet professioneel' vinden :) Heb er de nodige gehad afgelopen blogs. Verspil uw tijd niet, stop lezen, ga door met de veel belangrijkere zaken in uw leven. De minuten die u gaat spenderen aan mij afplassen krijgt u nooit meer terug.
Stap 1: Info vergaren
begint

Tip 1: Niet wegzappen:

Als je internet-video's kijkt, want veel staat op Youtube, kijk altijd tot het einde voordat je met klussen begint! Als je de video iedere 10 seconden op pauze zet om dat stukje zelf na te doen, kan het zijn dat 20 seconden verderop de "filmmaker" beseft dat hij iets fout heeft gedaan.

Zelf een keer gehad: 'filmmaker' haalt ergens een mesje doorheen, ik zet hem op pauze en doe het na. Filmpje verder gekeken, 10 seconden later zegt hij: "Shit, kabel doorgesneden"! Ik had hem exact nagedaan, met als resultaat: K.... (*&^&*(^#!

https://tweakers.net/ext/f/pAtZ0mItGPOezuFncLeKadLw/full.png?nohitcount=1
Oops-moment

Tip 2: "Chinese vrouwen met kleine-handjes video's" bingen

Kijk liefst meerdere video's! Vooral in combinatie met Tip 11. Laatst had ik een keer, dat ik een video zat te kijken met een veel te kort lijkende procedure. Gelukkig heb ik snel een andere video gekeken, waar wel alle stappen inzaten, anders had ik nog een telefoon gesloopt.

Tip 3: Modelnummer

Probeer online het modelnummer te vinden van je telefoon. Een Oneplus 3 bijvoorbeeld, is bekend als "A3000".


Stap 2: Moeilijkheidsgraad inschatten
Tip 4: Self assessment

Verstandig om eerst je eigen vaardigheden (of gebrek daaraan) in te schatten. Denk kritisch na " Kan ik dit?", en bij twijfel, vraag aan de persoon die uw klus-kwaliteiten het laagste waardeert. John Williams van "Help mijn man is klusser" of zo. Excuses voor het gender-vooroordeel: Ik weet dat er ook vrouwen zijn die niet kunnen klussen. Nee grapje, vraag John niet om een beoordeling, maar laat hem je uit te leggen waarom je deze taak niet kan en hoe erg je je familie teleurstelt, net zolang tot hij je aan het huilen heeft gemaakt!

Moeilijkheidsgraden per telefoon worden verzameld op: https://www.ifixit.com/smartphone-repairability

Als het je te moeilijk lijkt, 4 mogelijkheden:
i) vraag hulp, dus niet aan John maar aan iemand die er beter in is dan jijzelf.
ii) laat het doen, vooral als je een Samsung of mega-complexe iPhone hebt (u had kennelijk geld zat?) is hier weinig mis mee.
iii) Accepteer het risico dat je je telefoon totaal kan slopen - en begin er gewoon aan!
iv ) Stel uit, gooi de half-kapotte telefoon op de hoop "Moet ik ooit nog een keer gegevens vanaf halen en repareren".

Zelf heb ik iii) meerdere malen uitgevoerd, het riskantst maar het leerzaamst. Overigens, iv) leidt meestal tot een volle bureau-lade.

http://www.chiefrok.com/blog/wp-content/uploads/2011/02/fukitol--300x225.jpg
Als u iii) kiest, overweeg er eentje hiervan te nemen

Wist u trouwens, dat u de telefoons die al langer dan 3 jaar op die iv)-stapel liggen, kan sturen aan Stichting Aap (of terugbrengen bijvoorbeeld naar de supermarkt,) waarvan sommige bedrijven zoals het Belgische Umicore dan de "(niet)-zeldzame-aardelementen" uit kunnen halen? En dat er dan minder Congolese kind-slaafjes in Cobalt-mijnen hoeven wroeten nadat het oerbos daar is platgebrand? U ziet het: John Williams is niet de enige die met zijn medemens is begaan...


Stap 3: Onderdelen kopen en uitpakken!
Mijn onderdelen (meestal heb ik Chinese meuk) komen natuurlijk van online afhaal-thuisbezorgd Chinees Aliexpress. Soms kan je ook op eBay of Marktplaats wat spulletjes kopen, vergeet ook Tweakers V&A niet! Hier heb ik succesvol een keer een verkeerd gekocht display verkocht.

Tip 5: Model-code

Zoek op de model-code uit Tip 3. Soms zijn er meerdere modellen die erg op elkaar lijken. Zelf kocht ik per ongeluk een keer een scherm voor een Oneplus 3 terwijl ik toen een Oneplus 1 had. Dom!!!

Tip 6: Display MET digitizer MET frame:

Mozes stond op de berg, met zijn klei-tablet met kapot beeldscherm (toen al???). Uit de hemel sprak een stem tot hem, die zei: "Gij zult altijd een display met frame bij Ali kopen!"
Natuurlijk kan je denken "Ik heb een föhn (of mijn vriendin / hond / hamster / zwembad / nichtje Beatrix heeft er een), en ik houd van priegelen. Ik wrik dat display wel even keurig netjes los van het frame, en ik stuur het filmpje van deze pro-actie naar John Williams!" Dat mag. Er zijn nu eenmaal mensen die van SM houden. Behoort u daar niet toe, maak het uzelf niet onnodig moeilijk, en besteed een paar dollar extra aan een display MET frame!

https://tweakers.net/ext/f/RCFFdLtpVXXI8A1X6dJizXJW/full.jpg
Waar u een goede föhn kan lenen

Tip 7: Gereedschap

Vaak worden displays verkocht met gereedschap-setje. Superhandig, ik kan het aanraden dit erbij te kopen als het slechts $2 extra is. Verwacht echter pis-staal van niveau lik-me-vestje: Schroevendraaiertjes van niet-gehard staal die na 1x een schroefje te vast willen draaien, al kapot zijn. Plastic wrik-hefboompjes ("pry" in het jargon) en guitar-pick-achtigen zijn vaak gesloopt na 1x gebruik.

Als u dat verwacht, zal het niet zo tegenvallen. Tevens beveel ik €5-Kinzo-setjes uit de graaibak van de Gamma aan. Die van mij gaat al 10 jaar mee zellufs.

https://tweakers.net/ext/f/hCh9bejWTNmUr8MQXhP0BxP3/full.png
Je kan er zellufs mee schroeven! Mike, it's amaaaazing!!!!

Als u gelijmde zooi aan het loswrikken bent, gebeurt het weleens dat u net een 'opening' heeft. Waarna u de andere kant probeert los te wrikken, kan ondertussen de eerste kant weer aan elkaar plakken. Om dit te voorkomen, gebruik ik kartonnen visite-kaartjes: Als u een opening heeft, frot er zo'n (stevig!) visite kaartje in. Werkt vrij aardig, en dan komen die kaartjes waarvan u al 20 heeft waar u al 5 jaar niet meer naar kijkt, toch nog van pas!

Tip 8: Uitpakken zonder schaar

Chinezen die iets moeten verpakken, gebruiken als het 'niet om bami gaat', vaak een hoop plakband. Gebruik liever geen schaar, als je geen Röntgen-apparaat hebt! Zelf heb ik een keer twee antennne-kabeltjes besteld, de ene voor als de ander onverhoopt kapot zou gaan. Super handig en vooruitziend!

Zat een hele rol plakband om het lullige envelopje waar ze in zaten gewikkeld. Schaar erin gezet vlak aan de rand, wat denk je: De antenne-kabeltjes zaten in de verpakking dusdanig aan de zijkant, dat ik ze gelijk alle twee kapot had geknipt! Giga-epyc FAIL!!! Ja, u mag lachen hoor. En nee, u mag NIET John Williams op de hoogte stellen hiervan!!!

Heeft u wel de beschikking over een Röntgen-apparaat, bijvoorbeeld omdat u op de afdeling radiologie van het UMC werkt: Licht dan het pakketje even door om te kijken waar u kan knippen.


Stap 4: Demontage
Misschien wel het moeilijkste, is het om het kapotte display los te maken van de telefoon.

Tip 9: Aarden

https://tweakers.net/ext/f/0nx79mAG1RuaXMubozrsshlF/full.jpg?nohitcount=1
Stuur tip 9 door naar 9 potentiële mensen! De laatste 9 mensen die tip 9 niet aan 9 mensen verspreidden, ondergingen dit vreselijke negatieve lot.

Zelf ben ik niet zo'n aardings-fetesjist. Ik wandel over laminaat op mijn sokken naar de keuken, aardpin van het stopcontact even vastpakken en klaar. Maar, ondanks dat ik niks tegen anders-geaarden heb, is zo'n armband natuurlijk beter*! Wat niet verstandig is, is op rubber slippers over hoogpolig tapijt lopen en dat soort zaken.

*Als u het leuk vind mensen enorm in de zeik te nemen: Er zijn nu ook draadloze aardings-armbanden!!! Van de makers van BioStabil. .

Tip 10: Veiligheid eerst: Glas

Als u het oude exemplaar uit elkaar haalt, houdt rekening met glassplinters, die misschien in het rond vliegen. Een bril is goed, een veiligheidsbril beter. Als u huisdieren, kinderen of weinig eelt heeft, is stofzuigen "na de daad" aan te bevelen. Hoogpolig tapijt waar door iedereen altijd met slippers op wordt gelopen heeft een lager risico-profiel.

https://signsanddisplays.files.wordpress.com/2010/08/buddy-holly-safety-glasses-required-symbol.png
Kijk, hier wordt Rob vroluk van: deze persoon is klaar om een gebroken beeldscherm te demonteren!

Tip 11: Juist scheiden, a.k.a: Bezint eer ge begint

"Maken we het display frame los van het mid-frame, alleen de plastic 'achterkap', of halen we het display van het display-frame?" Dat is belangrijk om te weten. Waarom?

Zelf heb ik de vervelende eigenschap, dat ik al die stappen met een föhn het liefst oversla. Die van mijn vriendin is bagger, hond en hamster hebben we niet, zwembad door bezuinigingen gesloten (werd verbouwd door mannen die niet klussen konden) en Beatrix is geen familie. Dus ik ga altijd met meerdere zuignappen aan de slag, maar het risico hiervan is, dat je het display van het display-frame aftrekt! Terwijl het in de meeste video's de bedoeling is, het display-frame van het mid-frame af te halen!

NSFW (18+): Kijk dus goed, in welke naad precies de 'pry' wordt geduwd! Dus duw hem niet in de verkeerde naad!

Tip 12: Klei accu's

Verstandig is, net als bij de auto, als 1e de accu los te koppelen.

Helaas, de tijd dat accu's nog in een fatsoenlijke stevige stijve plastic behuizing zaten is voorbij. Veel accu's buigen bij het minste of geringste door als een stuk Semtex-H. Bent u niet zo bekend met kneed-explosieven: Denk aan een ouderwets nat en zacht blokje klei. Is dat ook van voor uw tijd, denk aan "Play-doh".

De tip: Haal hem aan een zijde een beetje omhoog totdat er een kier van ca. 2mm is, en duw er dan een oud (!) bankpasje onder, tot helemaal aan het andere uiteinde.

https://tweakers.net/ext/f/GjCZzGphp0zXNHotnyWqXW37/full.jpg
Wie heeft er PVD een pakje klei in m'n smartfoon gedouwd?

Tip 13: Geduld

Als er onderdelen van elkaar worden los gehaald moeten worden, doe dit langzaam, geduldig en voorzichtig! Mogelijk bent u 1 schroefje vergeten, of zit er ergens nog zo'n klein ribbon-kabeltje te irriteren. Het kan ook, dat het alleen een 'lijm-draadje' blijkt te zijn, die kan men zo doormidden halen met een visite-kaartje of zo.

Tip 14: Nooit hard op ribbon-kabeltjes duwen!

Merkwaardig genoeg is dit bij mij nog nooit verkeerd gegaan, maar als je hem net een beetje scheef houd en hard duwt, heb je zo'n connectortje zo kapot geduwd. Een nieuw kabeltje bestellen duurt zo weer 4 weken, en als u pech hebt krijgt u een envelop met een hele rol plakband eromheen, en duurt het 8 weken! U bent gewaarschuwd ;)


Stap 5: Monteren
Tip 15: Maak lenzen schoon

Het is vervelend, als u de hele zooi 100% foutloos terug in elkaar hebt gefrot, met een "kijk-mij-nou"-blik het e-mail adres van John Williams zoekt, en er dan achter komt dat er - tijdens het in elkaar zetten - een kruimel op de selfie-camera-lens is gevallen.

Geloof het of niet, maar dit is me laatst echt gebeurd! Nou ja, behalve het '100% foutloos-aspect' dan. Zelf gebruik ik alcohol-doekjes die eigenlijk voor medicijn-naalden bedoeld zijn. Maar kans dat u die niet heeft, misschien maar beter ook...

https://d2gg9evh47fn9z.cloudfront.net/800px_COLOURBOX2306825.jpg
Kijk, hier wordt Rob vroluk van. Dit is nou een echte vent! Hij maakt zijn toko - dus inclusief zijn selfie-lens goed schoon, waardoor bacteriën geen kans meer maken de aandacht van John Williams te trekken

Tip 16: Dubbelzijdige tape

Het gebeurt wel eens, dat u dubbelzijdige tape bijgeleverd krijgt. Gebruik deze, om onderdelen aan elkaar te plakken! Zelf ben ik eigenwijs genoeg om deze stap over te slaan, en hier krijg ik later altijd spijt van.

Vooral bij de knopjes aan de zijkant, meestal volume en aan/uit, is het verstandig deze vast te plakken aan het frame! Het is eeuwig zonde als ze net niet helemaal lekker zitten, en u breekt ze doormidden als u de twee helften terug op elkaar duwt. U raad het nooit wie dat al een keer gebeurd is...

Of, u drukt de twee helften op elkaar, de boel gaat niet kapot, maar het aan / uit mechaniekje zit net iets naast het knopje van het buitenframe, waardoor u uw telefoon niet kan inschakelen. U raad het nooit wie dat... O, wacht, dat raad u wel. John, kom er maar in!

Tip 17: Testen

Voordat u het geheel 100% terug in elkaar gefrot hebt, is het handig om even het nieuwe display te testen. Dus, kan u zonder de 'achterkap' terug te duwen de telefoon al aan zetten, probeer dit dan! En vergeet niet, voor het testen even de accu-connector weer vast te maken. Het is vervelend als u denkt dat u uw telefoon gebrikt heeft terwijl het dat was. En u raad het nooit wie dat... O. ja, da's waar ja, dat wist u al.

Tip 18: Wachten

Hopelijk is het allemaal gelukt, en het apparaat werkt weer. Dan breekt het lange wachten aan. Tot het nieuwe display ook weer kapot gaat, welteverstaan.

https://images.rtl.nl/Image/1b877053-3bdc-4f1e-a321-3667a7daa90f
John Williams feliciteert u! Want, U bent niet de slechtste smartphone-klusser van Nederland!